Ciasto szpinakowe

Choć pogoda wciąż daje nam się nieźle we znaki, a przyroda bardzo ospale budzi się do życia, to w kuchni spokojnie jesteśmy w stanie wyczarować propozycje, które zwiastować będą nadejście upragnionej wiosny. Pyszne i wbrew pozorom proste w wykonaniu Ciasto szpinakowe zachwyci bliskie Ci osoby, stając się doskonałym pretekstem, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.

Składniki:
Ciasto
200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
3 jajka
2 szklanki mąki krupczatki
¾ szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii

Dekoracja
pestki granatu
borówki amerykańskie

Wykonanie:
Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie 
i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.
Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie 
zieloną barwę.

Translate »