Domowy chleb na 5 sposobów

Jest zdrowszy i smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie. Utrzymuje dłużej świeżość i nie ma w nim polepszaczy smaku ani konserwantów. Chleb domowej roboty to prawdziwa gratka dla miłośników pieczywa. To również idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy odpowiedzialnie podchodzą do zasady #zostańwdomu.

Chleb z domowej piekarni nie musi codziennie wyglądać tak samo. Wręcz przeciwnie! Jeśli dasz się ponieść wyobraźni i trochę poeksperymentujesz ze składnikami okaże się, że każdego dnia możesz zaskoczyć swoich bliskich nowym smakiem.

Ziołowy chleb pełnoziarnisty

Na wzmocnienie odporności najlepsze będzie pieczywo pełnoziarniste. Bogate w błonnik, witaminy i minerały dostarczy organizmowi porcji cennych mikroelementów. Tradycyjny chleb z mąki pełnoziarnistej warto urozmaicić dodając ulubione nasiona, takie jak słonecznik i siemię lniane lub inne, wedle gustu. Ale żeby nie było nudno, dorzuć jeszcze czosnek i oregano. Chleb nabierze wyjątkowego aromatu i smaku. W tej odsłonie będzie zarówno pyszną bazą do kanapek, jak i dodatkiem do zup i sałatek.

Chlebek piwny

Kromka ze smalcem i kiszonym ogórkiem to częsty dodatek do piwa. Ale piwo, jako składnik chleba, to już nie taka oczywista sprawa. Tymczasem to jeden z najprostszych przepisów na pieczywo, a jego smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę pszenną ze szczyptą proszku do pieczenia, dodać masło, piwo, sól i cukier. I voilà! Ciasto gotowe. Pełen przepis z proporcjami składników znajdziesz na Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®.

Chleb z kaszą gryczaną

Gryka znana była już ponoć Hunom. To jedna z najzdrowszych kasz o wielu cennych właściwościach. Reguluje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie tętnicze. Dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Jeśli szukasz mniej oczywistych zastosowań kaszy w kuchni, niż tylko jako dodatek do drugiego dania, sięgnij po przepis na chleb z kaszą gryczaną. Jest pożywny i smaczny, a jeśli wzbogacisz go dodatkowo ulubionymi ziarnami, będzie podwójnie zdrowy.

Chleb orkiszowo-żytni

Z mieszanki mąk orkiszowej i żytniej wychodzi istny superfood w jednej kromce. Mąka żytnia jest znakomitym źródłem zdrowych tłuszczów i błonnika, zaś mąka orkiszowa to bogactwo witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i wielu innych cennych składników. To musi być udane połączenie! A przecież nie z samej mąki chleb powstaje. Dodaj garść nasion słonecznika oraz mieszankę przypraw i aromatycznych ziół, aby dopełnić walorów smakowych. Warto do pieczenia wykorzystać naczynie kamionkowe z pokrywką, np. Betty od Thermomix®. W zamkniętym naczyniu ciasto oddaje wilgoć, co sprawia, że chleb wyrośnie bardziej pulchny, a skórka będzie idealnie i równomiernie przypieczona.

Chlebek buraczany z za’atarem

Połączenie buraków, mieszanki przypraw za’atar i orzechów włoskich tworzy kompozycję niecodzienną i egzotyczną w smaku. Taki bochenek cieszy nie tylko podniebienie, ale również oczy, bo buraki nadają pieczywu różowo-malinowy odcień. Aromatyczny chlebek buraczany najlepiej smakuje ze świeżym masłem. Przepis na ten kolorowy wypiek znajdziesz na platformie Cookidoo®. Smacznego!

 

Ziołowy chleb pełnoziarnisty

Składniki

50 g słonecznika łuskanego
250 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
250 g maślanki
30 g drożdży świeżych, pokruszonych
500 g mąki chlebowej, pełnoziarnistej, np. Lubella “3 ziarna”
15 g siemienia lnianego
15 g otrębów owsianych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oregano, suszonego
2 łyżeczki czosnku, granulowanego


Przydatne przybory kuchenne forma keksowa (dł. 25 cm), papier do pieczenia, miseczka, kratka do studzenia Części Thermomixa miarka

10 min. 1 godz. 45 min. Łatwy 25 kromek na 1 kromkę: Wartość kaloryczna 353.5 kJ, Wartość kaloryczna 84.4 kcal, Białko 3.5 g, Węglowodany 16 g, Tłuszcz 1.7 g, Błonnik 2.4 g

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1.  Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 20 g słonecznika, odstawić.
3.  Do naczynia miksującego wlać wodę i maślankę, dodać drożdże, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1.
4.  Dodać mąkę, siemię lniane, pozostałe 30 g słonecznika, otręby, sól, oregano i czosnek, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki, wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi, posypać odważonym wcześniej słonecznikiem, lekko docisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min lub do podwojenia objętości. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
5.  Piec 45-50 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
6.  Chleb pełnoziarnisty z ziołami i ziarnami podawać pokrojony na kromki z wybranymi dodatkami.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1.  Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2.  Do garnka wlać wodę i maślankę, dodać drożdże, podgrzać na wolnym ogniu do ok. 40°C. Przełożyć do miski. Dodać mąkę, siemię lniane, 30 g słonecznika, otręby, sól, oregano i czosnek, wyrobić ciasto. Przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki, wyrównać zwilżonymi wodą dłońmi, posypać pozostałymi 20 g słonecznika, lekko docisnąć. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min lub do podwojenia objętości. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
3.  Piec 45-50 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia.
4.  Chleb pełnoziarnisty z ziołami i ziarnami podawać pokrojony na kromki z wybranymi dodatkami.