Finger Food – czas na karnawałowe przekąski!

Szybko, smacznie i wygodnie – tak powinno wyglądać karnawałowe menu. Przygotowanie takiego jadłospisu może być z jednej strony dziecinnie proste z drugiej zaś ciężkie ze względu na mnogość propozycji w sklepach. W takich sytuacjach warto postawić na produkty wysokiej jakości, najlepiej z certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie”.

Karnawałowe menu nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W tym okresie najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food, czyli przysmaki do ręki, na jeden kęs. Wymagają minimum nakładu pracy, a każdy z pewnością będzie zadowolony. Co więc sprawdzi się na karnawałowym stole?

Żadna dobrze zorganizowana impreza nie miałaby racji bytu bez przekąsek, które bez problemu możemy skonsumować pomiędzy jednym, a drugim tańcem. Warto pamiętać, iż menu powinno być ściśle dopasowane do stylu imprezy. I tak, jeżeli stawiamy na czyste szaleństwo wówczas warto postawić na przysmaki w typie finger food – produkty, które zjemy za pomocą jednego kęsa.

W tym wypadku triumfy świecą koreczki przygotowane m.in. z sera, wędlin, ogórków, papryki itp. Kolejno możemy postawić na kolorowe kanapeczki, ciastka, orzeszki, paluszki, przeróżne słodkości. Wachlarz możliwości jest niezwykle szeroki. Nie należy też zapominać o wygodzie i zachowaniu higieny. Jako, że produkty te spożywamy głównie rękoma należy je tak przygotować aby nie wymagały nieustannego wycierania czy też mycia dłoni. Małe przekąski, idealnie nadające się na jeden kęs – to jest to.

Pamiętajmy, że udane karnawałowe przyjęcie to nie tylko świetna muzyka i doborowe towarzystwo, ale także menu bogate w pyszności. Oryginalne, a przy tym łatwe w przygotowaniu przekąski, to doskonały pomysł na smakowite menu karnawałowe.
Oto produkty nagrodzone znakiem jakości „Doceń polskie”, które z powodzeniem mogą stać się inspiracją do stworzenia karnawałowych przekąsek:

– Czekolada Extra gorzka z drobinkami ziarna kakaowego – Union Chocolate Sp. z o.o. – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
– Chleb wiejski – Piekarnia Krzysztof Czajczyk & Dariusz Czajczyk – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
– Kiełbasa krucha z szynka – Zakład Mięsny Alojzy Mrotek – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
– Chleb żytnio-razowy – Piekarstwo M.J.M. CZWOJDA s.c. – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
– Salami bankietowe w osłonkach oraz posypkach smakowych – PAMAS Sp. z o.o. – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
– Ser Gouda tradycyjny – Spółdzielnia Mleczarska ROSPUDA w Filipowie – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
– Frankfurterki – Zakład Mięsny POLIWCZAK – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
– Szynka z Pyzdr – PPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grzegorz Paszak – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
– Łosoś filet z gorgonzolą wędzony N/G – C.K. FISH Cymerman-Karkkainen Hanna – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
– Rogalik z wiśnią – Piekarnia Cukiernia RASZCZYK Sp. z o.o. – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
- Czekolada gorzka z karmelizowaną esencją herbaty zielonej z trawą żubrówkową 70,4 % – Mirosław Pelczar CHOCOLATIER Anna Pelczar – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
– Puffins pomidor BIO – MICROFOOD S.A. – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT
– Sos do kanapek – TARSMAK – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

Przykładowe przystawki proponowane przez laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”:

I. Pasta serowo-jajeczna

Składniki
– 3 jajka
– 100 g Goudy pełnotłustej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– 2-3 łyżeczki majonezu
– 1 ząbek czosnku
– szczypiorek
– sól

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.

II. Smażone gałki jaglane z serem

Składniki
Przepis (na około 4 porcje):
– 300 g kaszy jaglanej
– 2 łyżki masła
– 100 g sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– sól – bułka tarta do panierowania
– olej do smażenia
– kwaśna śmietana

Przygotowanie
Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

III. Pasta twarogowa na bazie oleju lnianego

Składniki
– 2-3 łyżki Oleju lnianego OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy Kamila Zubrycka OLEJOWY RAJ (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– 125 g twarogu 0%
– 2-3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru 0%
– opcjonalnie: miód, cynamon, czosnek lub inne przyprawy

Przygotowanie
Wszystkie składniki (poza twarogiem) umieszczamy w pojemniku. Następnie blendujemy je, dodając małe porcje twarogu. Gotowa pasta powinna być jednolita, bez grudek.

***
Autor tekstu: Magdalena Matusik / Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
 www.blog.docenpolskie.pl 
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

KontaktPolub nas na Facebooku