Jakie przekąski przygotować na Sylwestra? Wypróbuj 3 nasze przepisy

Aby zabawa sylwestrowa była udana wystarczy stworzyć odpowiednią playlistę, piękne dekoracje, zaplanować rozrywkę i… przygotować smaczne jedzenie. Podpowiadamy, jakie przekąski przyrządzić, aby były pyszne i efektowne. W naszym menu znajdziesz oryginalne żaglówki z salami, kanapeczki w stylu finger food oraz klasyczny, ale sprawdzony talerz wędlin.

Sylwestrowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby było w czym wybierać. Świetnie sprawdzą się przekąski na zimno, które wystarczy postawić na stole i nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Najlepiej zorganizować poczęstunek w formie szwedzkiego stołu. To rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera przekąski, na które ma ochotę. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się mięsne przegryzki – są sycące i dodają energii.

– Zamiast klasycznych koreczków warto przygotować efektowne żaglówki z salami, serem pleśniowym i oliwkami. Wyróżnią się oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także mini kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną ZM Pekpol. A jeśli mamy naprawdę niewiele czasu na przyrządzenie przekąsek, możemy zaserwować klasyczny talerz z różnymi rodzajami wędlin – jest łatwy i szybki w przygotowaniu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Oto nasze propozycje:

ŻAGLÓWKI Z… SALAMI!

Składniki:

salami mix w plastrach ZM Pekpol

bagietka

czarne oliwki

ser pleśniowy

serek do smarowania

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i „zamykamy” drugim brzegiem salami – tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany „żagiel” wbijamy w kromkę bagietki.

KOKTAJLOWY PÓŁMISEK WĘDLIN Z DODATKAMI

Składniki:

– salami mix w plastrach ZM Pekpol

– polędwica sopocka ZM Pekpol

– boczek w plastrach ZM Pekpol

– jajka gotowane na twardo

– gruszki

-brzoskwinie

– suszone śliwki

– ser pleśniowy

– oliwki

– papryczki chili

Przygotowanie: 

Stworzyć kompozycję wędlin z dodatkami. Ćwiartki ugotowanych jajek, kawałki brzoskwiń i suszone śliwki zawinąć w plastry salami, polędwicy, boczku i szynki (wcześniej np. boczek można podsmażyć na patelni do zarumienienia i podać na ciepło). Całość wyłożyć na półmisek i dodać według uznania inne dodatki takie jak ser pleśniowy, oliwki i papryczki chili.

KANAPECZKI W STYLU FINGER FOOD Z PASTĄ WARZYWNO-MIĘSNĄ I KOLOROWYMI DODATKAMI

Składniki:

1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol

4 kromki ulubionego pieczywa

olej rzepakowy tłoczony na zimno

1 ząbek czosnku

ulubione dodatki do kanapek

oliwki

rukola

marynowana papryka peperoni

jajko

papryka

pomidory

ser

bazylia

szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

sałata

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.

O firmie:

ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku ponad 45 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem są parówki „Paryżanki”, które już po raz trzeci zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie.

Więcej na:  www.pekpol.pl