Marka Somat promuje rodzinne gotowanie

Warsztaty kulinarne online z Darią Ładochą w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa?”, skierowanej do rodzinnych domów dziecka.

Nic tak nie łączy, jak wspólne, rodzinne gotowanie. Dlatego, marka Somat we współpracy z Fundacją Polki Mogą Wszystko, w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa”, która jest skierowana do rodzinnych domów dziecka, promuje tę formę spędzania wolnego czasu z najbliższymi. Dodatkowo położony jest nacisk na naukę umiejętności przydatnych w dorosłym życiu, np. poprzez interesujące wydarzenia. Jednym z nich były warsztaty kulinarne online z Darią Ładochą. 

W rodzinnych domach dziecka, których w Polsce jest 702, dzieci mają szansę czuć się jak w domu. Duży nacisk kładzie się na budowanie więzi z opiekunami i rodzeństwem, a także angażowanie dzieci do wykonywania codziennych obowiązków, po to, aby mogły nabyć umiejętności cenne w dorosłym życiu. Jedną z nich jest zdrowe i proste gotowanie, dlatego 7 grudnia zorganizowano spotkanie online dla rodzinnych domów dziecka z Darią Ładochą. 

Pyszne przepisy i sprawne patenty 

Daria Ładocha to prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna i trenerka kuchni tajskiej. Jak sama o sobie mówi: „Zdrowa kuchnia to jej misja – tajska kuchnia to jej pasja”. Jest autorką wielu książek kulinarnych, m.in.: „Gotuj zdrowo dla dzieci” – z przepisami dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci, „Kuchni dla zajętych kobiet i mężczyzn” –  które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać, „Nowoczesnej kuchni polskiej” – prezentującej tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia oraz najnowszej „5 składników zdrowia”, w której prezentuje 100 prostych przepisów, tylko z pięciu składników. 

Podczas warsztatów uczestniczące w nich rodziny mogły dowiedzieć się, jak zaplanować żywienie domowników tak, by każdego dnia na stole pojawił się ciepły posiłek. Daria Ładocha poruszyła także temat zero waste i zdradziła szereg porad na temat tego, jak planować zakupy i posiłki, by nie marnować żywności. Pojawiło się także mnóstwo praktycznych wskazówek, jak gotować proste dania w 15 minut i jak maksymalnie uprościć gotowanie z pomocą magii 5 składników. 

W domu jest niejadek? Daria Ładocha ma na niego patent(y). Logistyka prowadzenia domu? Wszystko jest kwestią podziału obowiązków. Domowy stół? Nic tak nie buduje więzi, jak wspólne posiłki. I dlatego uczestnicy webinaru wspólnie z Darią przygotowali trzy niezwykłe potrawy – 2 dania główne i deser. Było naprawdę smakowicie!

Kto pozmywa? Somat 

Celem programu pomocowo-edukacyjnego „Kto pozmywa?”, który marka Somat realizuje we współpracy z Fundacją Polki Mogą Wszystko, jest promowanie zasad zdrowego żywienia wśród dzieci mieszkających w rodzinnych domach dziecka, zachęcenie do wspólnego gotowania i spędzania czasu razem. 

W ramach pomocy bezpośredniej placówkom, które zgłosiły się do akcji, marka Somat zapewniła roczny zapas tabletek do zmywarki, zaś dla 20 najbardziej potrzebującym placówkom marka Samsung przekazała zmywarki. Szacuje się, że w tego typu placówkach zmywa się nawet 200 naczyń dziennie. 

Przepisy, na potrawy, które Daria Ładocha zaprezentowała podczas webinaru: 

Risotto na mleku kokosowym z groszkiem i miętą

 

Składniki:

• 1 szklanka ryżu arborio

• 500 ml mleka kokosowego

• 1 szklanka mrożonego groszku

• 2 drobno posiekane szalotki

• garść listków mięty

• olej do smażenia

• sól, pieprz

• 200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij szalotkę, wsyp ryż. Smaż razem ok. 2 minut, a potem dodaj mleko kokosowe. Gotuj razem na małym ogniu minimum przez 10 minut. Następnie dodaj groszek, dopraw solą i pieprzem i gotuj do czasu, aż ryż będzie całkowicie miękki (jeśli wcześniej wchłonie cały płyn, możesz delikatnie podlać go wodą). Przed podaniem dodaj miętę.

Makaron penne z tuńczykiem w pomidorach

Składniki:

• 1 opakowanie makaronu penne

• ½ słoika czarnych oliwek

• 500 ml passaty pomidorowej

• kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki

• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

• sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotuj sos pomidorowy, dodaj oliwki, odsączonego tuńczyka i dopraw do smaku. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj pomidorki.

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych i migdałowych

Składniki:

• 500g wydrylowanych śliwek

• 100 g masła w temperaturze pokojowej

• 100 g płatków owsianych

• 50 g płatków migdałowych

• 4 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Śliwki ułóż na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. W misce zagnieć masło z płatkami. Powstałą masę pokrusz na śliwki i piecz razem przez 20 minut.

Smacznego!

Translate »