Miłosne przepisy dla zakochanych

Walentynki to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w roku. Obchodzone na niemal całym świecie, święto zakochanych to wyjątkowa okazja na wyznanie miłości swojej sympatii. To wyjątkowy dzień, który w całości poświęcamy bliskiej sercu osobie. Podpowiadamy, jak oczarować ukochaną lub ukochanego oryginalną kolacją walentynkową. W naszych pomysłach znajdziecie jajka z szynką w cieście francuskim, przepyszne kanapki typu finger food oraz niezwykłe łódeczki salami.


Jeśli planujemy romantyczny wieczór spędzić w domu, warto zadbać o miłosny nastrój i czarujące jedzenie. Pyszna kolacja to idealny przepis na zdobycie oczekiwanej sympatii bądź zachwycenie pomysłowością swojej drugiej połówki.
– Organizując romantyczną kolację w domu, chcemy zaimponować ukochanej osobie dobrym smakiem i oryginalnymi daniami. Taką potrawą będą z pewnością jajka z szynką, pieczone w cieśnie francuskim. Jeśli mamy ochotę na lekką przekąskę, pomyślmy o przepysznych kolorowych kanapeczkach z pastą warzywno-mięsną, udekorowanych kolorowymi warzywami. Dodatkiem do posiłku mogą być proste, ale efektowne łódeczki z plastrami salami, oliwkami, zielonymi łodygami szczypioru i pomidorkami koktajlowymi – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Poniżej znajdziecie kilka pysznych pomysłów na domową, miłosną kolację dla dwojga.


Jajka z szynką dębową ZM Pekpol w cieście francuskim

Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 6 jajek
– 100 g szynki dębowej ZM Pekpol
– 6 pomidorków koktajlowych
– pęczek szczypiorku
– wędzona słodka papryka
– 10 dkg sera żółtego
– sól morska gruboziarnista
– sałata do dekoracji

Jak przygotować:
Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami


Składniki:
1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
4 kromki ulubionego pieczywa
olej rzepakowy tłoczony na zimno
1 ząbek czosnku

ulubione dodatki do kanapek
oliwki
rukola
marynowana papryka peperoni
jajko
papryka
pomidory
ser
bazylia
szynka kurpiowskie specjały
sałata

Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.


Łódeczki salami z czarnymi oliwkami
Składniki:
salami MIX ZM Pekpol
kilka łyżek twarogu
ząbek czosnku
kilka gałązek szczypioru
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.

O firmie:
ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku 45 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem są parówki „Paryżanki”, które już po raz trzeci zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie.
Więcej na: www.pekpol.pl

KontaktPolub nas na FacebookuSklepy firmDodaj ogłoszenieWyszukiwarka firm