Noworoczne drinki z bąbelkami

Szampan lub bardziej popularne wino musujące to nieodzowny element sylwestrowego wieczoru. Symboliczny wystrzał korka z butelki oznajmia nadejście nowego roku. Bąbelkowy trunek można podawać w wysokich kieliszkach czysty lub wybrać formę drinków, urozmaiconych ulubionymi dodatkami.

PRZEPIS: DRINK GINGER SPARKLER

Składniki

20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
100 g cukru
60 g wody
1 butelka wina musującego, typu Prosecco (750 ml)

Przygotowanie

1.  Imbir, rozdrobnić (np. w urządzeniu wielofunkcyjnym Thermomix® 5 s/obr. 5, następnie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego).
2.  Dodać cukier i wodę, gotować 6 min (Thermomix® 6 min/100°C/obr. 0.5). Przecedzić do dzbanka przez sitko o drobnych oczkach, odstawić do całkowitego ostudzenia.
3.  Do 8 kieliszków do szampana wlać po 1 łyżce ostudzonego syropu imbirowego, uzupełnić winem musującym. Delikatnie wymieszać.
4.  Drink Ginger Sparkler podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Pozostały syrop imbirowy można wykorzystać do napojów, drinków lub deserów.

PRZEPIS: KOKTAJL ROSSINI

Składniki

300 g truskawek
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
80 g cukru
100 g kostek lodu
100 g szampana, plus dodatkowa ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g) lub 100 g wina musującego, białego, plus dodatkowa ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g)

Przygotowanie

1. Truskawki, sok z cytryny, cukier, lód i 100 g szampana, zmiksować (Thermomix®: 1 min/obr. 10.) Przelać do 6 kieliszków do szampana, kieliszki uzupełnić do pełna pozostałą ilością szampana (ok. 65 g na porcję).
2.  Koktajl Rossini podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

PRZEPIS: KOKTAJL MIMOSA

Składniki

100 g wina musującego, białego, plus ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g) lub 100 g szampana, plus ilość do dopełniania kieliszków (ok. 400 g)
250 g pomarańczy, obranej, pokrojonej na kawałki, zmrożonej (patrz wskazówka)
100 g likieru pomarańczowego (np. Cointrau® lub Grand Marnier®)

Przygotowanie

1.  Do naczynia wlać 100 g wina musującego, dodać pomarańczę i likier pomarańczowy, zmiksować (Thermomix®10 s/obr. 7).
2.  4 kieliszki do szampana wypełnić do ok. wysokości winem musującym (ok. 100 g na porcję), następnie uzupełnić do pełna zawartością naczynia miksującego.
3.  Koktajl Mimosa podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wskazówka

Przed przystąpieniem do przygotowania przepisu pomarańcze pokroić na 2-3 cm kawałki, następnie rozłożyć na tacy w jednej warstwie lub przełożyć do woreczka i zmrozić ok. 1 godz.

Aby zaoszczędzić czas można pominąć mrożenie pomarańczy i zmiksować składniki z lodem.