Siła tkwi w kiszonkach, czyli polskie Superfoods

– Obecnie kiszonki znów wracają do łask i stają się coraz popularniejsze. A to za sprawą ich właściwości zdrowotnych, których, prawdę mówiąc, nie da się przecenić – mówi Katarzyna Surowiec z firmy Ogródek Dziadunia, producenta przetworów z owoców i warzyw. O doskonałych właściwościach kiszonych produktów z pewnością nie trzeba nikomu przypominać. Choć ze względu na swój charakterystyczny smak, u niektórych osób mogą nie cieszyć się szczególną popularnością, to nie można im odmówić tego, że stanowią źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników.

Superfoods to produkty działające na organizm człowieka w sposób wyjątkowo korzystny. Powszechnie się jednak utarło, że pod tą nazwą najczęściej znajdują się takie produkty jak m.in. jagody goji, acai czy też spirulina. Warto jednak pamiętać, że grono to zasilają też, najbliższe nam kulturowo, produkty kiszone. Szczególnie teraz, w okresie zimowym, ogórki kiszone czy kapusta kiszona powinny znajdować się odpowiednio często w naszym codziennym menu.

Naturalne probiotyki znane od wieków
– Kiszenie jest znane od wieków w polskiej kuchni. Stosowane było głównie jako sposób utrwalania żywności. Fermentowane produkty to najczęściej kefiry, jogurty lub warzywa, rzadziej owoce. Produkty użyte do kiszenia zyskują nowy smak, ale przede wszystkim można je przechowywać o wiele dłużej niż świeże. Obecnie kiszonki znów wracają do łask i stają się coraz bardziej modne. A to za sprawą ich właściwości zdrowotnych, których, prawdę mówiąc, nie da się przecenić. Zawartość kwasu mlekowego sprawia, że są nazywane “naturalnymi probiotykami” – podkreśla właścicielka firmy Ogródek Dziadunia.

Na czym polega ich dobroczynny wpływ? Bakterie fermentacyjne, dostając się do przewodu pokarmowego, konkurują ze szkodliwymi bakteriami o zasoby i zmniejszają ich zdolność do zasiedlania układu pokarmowego. Oddziałują również na komórki odpornościowe i wpływają na uwalnianie cytokin, substancji chemicznych, które mogą być pro- lub przeciwzapalne.

Kiszonki to naturalne suplementy diety
Tak jest! Produkty kiszone zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pośród nich znajduje się m.in. witamina K, która korzystnie wpływa na układ krążenia, gospodarkę wapniową organizmu a także na krzepnięcie krwi. Witamina A z kolei doskonale wpływa na wzrok czy też pracę tarczycy. Żelazo, to kolejny ze składników znajdujący się w kiszonkach. To istotny element pozwalający na budowanie hemoglobiny a także mioglobinę. W końcu cynk i magnez, które oprócz wpływu na zdrowie bardzo dobrze sprawdzają się przy problemach z nadmiernym wypadaniem włosów. Wpływają także na elastyczność skóry.
– Warzywa fermentowane, w odróżnieniu od jogurtów czy kefiru, mają także właściwości prebiotyczne. Prebiotyki są formą sfermentowanego włókna, na którym rozwijają się probiotyczne bakterie jelitowe. Dlatego spożywanie owoców i warzyw bogatych w prebiotyki pomaga wspierać środowisko przyjazne dla bakterii, które powinny zamieszkiwać zdrowe jelita. Diety bogate w prebiotyki wzmacniają uczucie sytości, a więc przyczyniają się do lepszego kontrolowania wagi ciała. Wynika to z faktu, że prebiotyki są bogate w błonnik, składnik bardzo cenny dla naszego organizmu i procesów trawienia – dodaje Katarzyna Surowiec.

Kiszonki wspomagają odchudzanie
Dokładnie. Produkty kiszone są niskokaloryczne, dlatego warto postawić właśnie na nie, zarówno w procesie odchudzania, jak i utrzymywania odpowiedniej wagi. Około 200 gramowa miseczka kapusty kiszonej to zaledwie 36 kcal. To nie wszystko, ponieważ zawarty w kiszonkach błonnik pokarmowy daje uczucie sytości a bakterie kwasu mlekowego wpływają korzystnie na uregulowanie perystaltyki jelit. Dzięki temu niechciane kilogramy spadają. Warto jednak pamiętać, aby spożywać kiszonki w ich podstawowej formie. Jeżeli zdecydujemy się na bigos, dodanie boczku czy też kapustę zasmażaną produkty te staną się wysokokaloryczne oraz niestety… wzdymające.
– Kiszonki są niskokaloryczne. Warto je jeść szczególnie jesienią i zimą, gdy brakuje świeżych owoców i warzyw. W Ogródku Dziadunia polecamy nasze kiszone produkty, szczególnie nagrodzoną certyfikatem jakości produktu „Doceń polskie” Kiszoną kapustę z grzybami leśnymi – tłumaczy Katarzyna Surowiec z firmy Ogródek Dziadunia.

Kiszonki a witamina C
Odporność trzeba wspomagać – nie bierze się znikąd. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Pomóc w tym może niezawodna witamina C – którą także znajdziemy w kiszonkach! Z uwagi na fakt, że witamina ta jest bardzo nietrwała, najlepszym jej źródłem są te produkty kiszone, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Witamina C wpływa również na wchłanialność żelaza zawartego w kiszonkach, usprawniając jego wykorzystanie w organizmie. Produkty kiszone to nie tylko bomba witaminowa z mnóstwem składników mineralnych. Przypisuje się im także właściwości przeciwnowotworowe przez zawartość glukozynolanów.
– Oczywiście kiszonki to nie panaceum na wszystkie problemy. Choć ich wpływ jest naprawdę dobroczynny, to jednak ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z problemami układu krążenia oraz nadciśnieniem. A to dlatego, że warzywa kiszone oprócz substancji odżywczych zawierają dużą ilość soli, czyli sodu – mówi na koniec pani Kasia.

Wygląd się liczy?
W przypadku kiszonej kapusty zdecydowanie tak! Ta dobrze przygotowane jest biała, sprężysta a jej zapach i smak jest lekko kwaśny ale także przyjemny. Oprócz ziół i przypraw nie powinny zawierać nic innego. Należy też pamiętać, że kolor kiszonej kapusty może ulec nieznacznej zmianie jeżeli dodana do niej zostanie starta marchewka bądź lubczyk, czosnek, majeranek bądź jałowiec.

***
Autor tekstu: Magdalena Matusik/Adventure Media
Zdjęcia: Ogródek Dziadunia
Pixabay
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

KontaktPolub nas na FacebookuSklepy firmDodaj ogłoszenieWyszukiwarka firm