Szakszuka, czyli smakowite śniadanie na Dzień Mamy

Chcesz sprawić mamie przyjemność w dniu jej święta? Nie ograniczaj się do podarowania jej bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek. Zadbaj o to, aby Dzień Mamy był wyjątkowy –  świetnym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i przygotowanie jej czegoś pysznego. Zacznij już od śniadania i wypróbuj nasz przepis na szakszukę z kabanosami.

Szakszuka to popularne danie śniadaniowe kuchni bliskowschodniej. W dosłownym tłumaczeniu szakszuka  oznacza „wielki bałagan”, co dobrze oddaje charakter tego dania. Tą sycącą potrawę przygotowuje się na patelni, na bazie pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i oczywiście jajek. Nie ma jednego, ogólnie przyjętego przepisu – podobnie jak w przypadku jajecznicy, wszystko zależy od kreatywności kucharza. Dlatego nie musisz być mistrzem kuchni, żeby przyrządzić szakszukę – wystarczy, że włączysz wyobraźnię i zaczniesz eksperymentować. Możesz przygotować to danie z kiełbasą, z mięsem, serami – dodaj po prostu to, co Twoja mama lubi najbardziej. Aby szakszuka była syca można urozmaicić ją wędliną, np. kabanosami Kurpiowskie Specjały. Mają one wysoką zawartość białka i skutecznie zaspokoją głód. A ich intensywny smak i aromat dodatkowo podkreśli charakter potrawy – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przygotowanie szakszuki jest bardzo proste i zajmie Ci tylko kilka chwil, a mamie sprawi na pewno sporo radości. Do dzieła!

Szakszuka z Kabanosami Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

Składniki:

3-4  kabanosy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół papryki

puszka krojonych pomidorów

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)

3-4 jajka

świeża pietruszka lub kolendra

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kabanosy skroić w 2 cm kawałki i odłożyć, następnie rozgrzać oliwę, wrzucić skrojoną cebulę i czosnek na około 3 min. Następnie dodać skrojoną paprykę, całość posolić i dusić przez kolejne 5 min. Do zmiękczonych warzyw dodać kabanosy, pomidory krojone i kmin rzymski, odparować około 5-7 min. tak, aby sos lekko zgęstniał. Następnie wyodrębnić 3 miejsca na jajka i wbić tak jak sadzone, uważając przy tym aby żółtka pozostały w całości. Przykryć pokrywą na ok 5 min. Podawać, gdy żółtka zaczną zachodzić białkiem, ale będą jeszcze lejące. Zazwyczaj dochodzą na patelni zdjętej z gazu. Posypać pietruszką lub kolendrą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

O firmie:

ZM „Pekpol Ostrołęka” to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku 45 lat. ZM „Pekpol Ostrołęka” prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa, Łotwa, Estonia i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem są parówki „Paryżanki”, które już po raz trzeci zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. ZM „Pekpol Ostrołęka” wciąż rozszerza ofertę, dostosowując ją do potrzeb rynku, unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie.

Więcej na:  HYPERLINK “http://www.pekpol.pl” www.pekpol.pl