Szakszuka na śniadanie – istne niebo w gębie! – przepis kulinarny

Szakszuka to propozycja na pożywne, jesienne śniadanie. Jest świetną alternatywą dla nieco spowszedniałej jajecznicy, przygotowuje się ją równie prosto i szybko. Choć przywędrowała aż z Bliskiego Wschodu w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Polecamy szakszukę szczególnie z dodatkiem świeżej mieszanki sałat z roszponką. Będzie pycha!

Szakszuka z mieszanką sałat

Składniki:

• 3 garście mieszanki sałat Finezja mix marki Eisberg

  • 3 duże dojrzałe pomidory

• 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy

• mały ząbek czosnku

• 100 g czerwonej papryki

• 70 g kiełbasy

• sól i świeżo zmielony pieprz

• szczypta słodkiej papryki

• 3 jajka

• czerwona cebula

  • świeże pieczywo

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat Finezja mix. Podawać ze świeżym pieczywem.