Zaproś wiosnę do kuchni!

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to Ty tekst, który śpiewał w swoim utworze Marek Grechuta doskonale wpisuje się w obecny czas. Choć mimo ogólnie trudnej sytuacji związanej z epidemią koronawirusa warto wnieść nieco wiosny do Naszej kuchni tak, by przygotowywane dania wprowadzały odrobinę słońca oraz dużo zdrowia do codzienności. W tym wypadku śmiało można postawić na sprawdzone produkty, szczególnie zaś te, które wyróżniono za najwyższą jakości godłem jakości „Doceń polskie”.

Zaproś wiosnę do kuchni!

Aby przetrwać czas kwarantanny wiele osób zabiera się za porządki, które najczęściej prowadzą do szaf, szuflad i półek. Należy jednak pamiętać by podobne „oczyszczanie” wprowadzić także w jadłospisie. „Wiosenne porządki” w spiżarni są doskonałym pretekstem do wprowadzenia bogatych w drogocenne składniki odżywcze warzyw. Szczególnie okażą się one pomocne teraz, w czasie kiedy szczególnie musimy zwracać uwagę na Nasze zdrowie.

No właśnie, wiosna budzi się do życia a my jesteśmy senni, przemęczeni i cierpimy na deficyt energii. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta. Po zimie Nasz organizm potrzebuje zastrzyku witamin i minerałów, które pozwolą na regenerację. Dlatego też, aby poczuć się nieco lepiej wskazane jest by w menu znalazły się bogate w składniki odżywcze i minerały warzywa.

Zaproś warzywa do swojego jadłospisu
Warzywa znajdują się na samym szczycie piramidy żywieniowej, dlatego też tak istotne jest aby spożywać je każdego dnia. Posiadają wiele właściwości zdrowotnych i dostarczają mnóstwo wartości odżywczych. Ważne jest także, że podczas ich spożywanie nie należy zbytnio się ograniczać, bowiem nie są produktami kalorycznymi. Warzywa powinny znaleźć się zdecydowanie w każdym posiłku, a wraz z owocami zalecane jest by zaspokajały ponad połowę dziennego zapotrzebowania na pożywienie.

O tym na jakie warzywa „postawić” w obecnej sytuacji doskonale wiedzą laureaci programu „Doceń polskie”, bowiem to właśnie ich produkty wyróżniono godłem jakości „Doceń polskie”. Sałata lodowa, Seler, Szpinak, Brokuł oraz Sałata rzymska mini to wyroby należące do asortymentu Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o.. Każde z wymienionych warzyw uhonorowano znakiem programu, jak i tytułami TOP PRODUKT, potwierdzając jednocześnie ich najwyższą jakość. Doskonałą klasę prezentuje także Sałata mini rzymska oraz Seler naciowy Grupy Producentów AGROS Sp. z o.o., które również otrzymały znaki jakości „Doceń polskie” (TOP PRODUKT). W codziennym menu warto także postawić na pyszne kiełki. Kiełki brokułu oraz Kiełki lucerny znajdziemy w ofercie firmy GOH Sp. z o.o. Oba te produkty także nagrodzone zostały godłem jakości „Doceń polskie” oraz tytułami TOP PRODUKT. Na uwagę zasługują również inne wyroby wyróżnione certyfikatami jakości oraz tytułami TOP PRODUKT. Mowa o Linii sałat „Sałatowe love” Grupy Producentów AGROS Sp. z o.o., jak i Marchew firmy Agro Grupa Banko Sp. o.o. Ponadto nie należy zapominać o niezwykle zdrowych burakach, i tutaj szczególnie proponujemy: Buraka czerwonego mytego firmy POLFARM Sp. z o.o. oraz Buraka czerwonego tartego domowego firmy P.O.W. LA-VITA Alina Luniak (certyfikat jakości „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT). Natomiast niezwykle zdrową Kapustę czerwoną znajdziecie w ofercie firmy AGRO-SERWIC Bogumił Rajda. Produkt ten także otrzymał potwierdzenie najwyższej jakości poprzez certyfikat jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Zaś bogatą w witaminy Paprykę konserwową w asortymencie zakładu Ogródek Dziadunia (certyfikat jakości „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT).

Nie zapominaj o kiszonkach!
 W tym szczególnym okresie dbania o swoje zdrowie nie powinniśmy zapominać o produktach kiszonych. Dlaczego? Takie wyroby zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pośród nich znajduje się m.in. witamina K, która korzystnie wpływa na układ krążenia, gospodarkę wapniową organizmu a także na krzepnięcie krwi. Witamina A z kolei doskonale oddziałuje na wzrok czy też pracę tarczycy. Żelazo, to kolejny ze składników znajdujący się w kiszonkach. To istotny element pozwalający na budowanie hemoglobiny a także mioglobinę. W końcu cynk i magnez, które oprócz wpływu na zdrowie bardzo dobrze sprawdzają się przy problemach z nadmiernym wypadaniem włosów. Wpływają także na elastyczność skóry.

Produkty kiszone, które nagrodzone zostały godłem jakości Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”

Kapusta kiszona z asortymentu firmy PRIMA-ANA. Wypych, M. Skoczylas Spółka Jawna – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Kapusta kiszona należąca do oferty AGRO-SERWIS Bogumił Rajda – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Kuchnia Mistrza Charsznicka kapusta kiszona Gospodarstwa Warzywniczego Andrzej Peroń – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Kapusta kiszona – luz z oferty PPH LUBA Wanda i Karol Lubaniak – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Kapusta kiszona z grzybami leśnymi należąca do asortymentu Gródka Dziadunia – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Kapusta kiszona z zakładu Czesław Rasztawicki Gospodarstwo Warzywno-Rolne – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Charsznicka kapusta kiszona należąca do oferty Gospodarstwa Rolno-Warzywnego TEFRA Marcin Urbaniak – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Charsznicka kapusta kiszona z oferty zakładu Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzej Pietrzyk – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)
Ogórek kiszony Grześkowiak z asortymentu przedsiębiorstwa Świeże i Zielone Sp. z o.o. – certyfikat jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT (odnowienie licencji)

* * *


Autor tekstu: Magdalena Matusik /Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

KontaktPolub nas na FacebookuSklepy firmDodaj ogłoszenieWyszukiwarka firm